Klik Jer

Monday, July 29, 2013

Kerabu Mangga

Salam Ramadhan...

 



Alhamdulillah, kita sudah berpuasa selama 20 hari... Sedih rasanya meninggalkan bulan Ramadhan yang mulia ini... Semoga 10 malam terakhir ini segala doa dan hajat kita dimakbulkan Allah.. Amin..

Untuk resepi kali ini, Kak Ola post special sikit.. heheheh sebab ini resepi kegemaran Kak Ola.. Kalau balik kampung suami kat Kedah memang menu ini selalu Kak Ola sajikan.. Almaklum lah, pokok mangga ada disekeliling rumah mak mertua.. Rasa geram jer tengok buah mangga ni.. Orang Kedah kata marah kalau tengok mangga ni... mula2 tu pelik gak, pasai pa depa nak marah... rupanya maksudnya tu geram la.. hahahaha.. biasa la, saya ni orang Sabah bah... so baku tu memang tidak boleh dipisahkan.. hehehehe.. Mangga ni kengkadang Kak buat jeruk, kengkadang buat kerabu. Paling sedap kalau buat jeruk mangga apple.. pergh.. memang sedap..

Bahan-Bahan (hidangan untuk 2-3 orang)


  1. Mangga (2 biji)- Kak Ola guna sebiji yang masih muda dan sebiji lagi mengkal
  2. Kedongdong @ buah amra (jika ada)
  3. Bawang merah
  4. Cili Besar
  5. Cili Api (kalau nak pedas)
  6. Bunga kantan
  7. Kacang Panjang
  8. Belacan ( ditumbuk dengan sedikit bawang)
  9. Garam secukupnya
  10. Serbuk perisa ( Kak Ola guna Secukup Rasa Meggi)
  11. Sedikit gula

Cara-cara

  1. Semua bahan dihiris halus
  2. Mangga dicincang atau menggunakan pemarut kasar
  3. Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga sebati
  4. Kalau ada kacang goreng boleh letak gak... (tumbuk halus)










TIPS
  • Tak perlu letak air, sebab gula nanti akan bertindak balas dengan mangga dan menghasilkan air original kerabu mangga anda.. Selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment

Cer Komen sikit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penaja Utama

Terima Kasih Kerana Mengunjungi Dapur Ola