BAHAN UNTUK
LAPISAN BAWAH
2 cwn buah
mangga masak ranum (potong dadu) + kisar ngan 2 cawan air
1 1/2 cwn
tepung jagung
1/2 cwn
tepung beras
1 cwn gula
1 cwn air
Cara2
* Blander
semua bahan.
* masak atas
api yang sederhana sehingga mendidih n likat..
* setelah
masak masukkan kedalam bekas pilihan n biar sejuk
* Tidak
Perlu + apa2 bahan pewarna.. cukup warna Asli mangga
BAHAN UNTUK TOPPING
1/2 cwn
tepung beras
1 cwn santan
pekat
1/2 cwn air
1 sudu kecil garam
Cara2
* Blender semua bahan
* masak atas api yang sederhana sehingga mendidih n likat.
* setelah masak masukkan ke atas lapisan pertama (mangga)
* biarkan sejuk
* tambah potongan mangga yg dipotong dadu (bukan hanya hiasan tapi sedap dimakan bersama puding)
1/2 cwn air
1 sudu kecil garam
Cara2
* Blender semua bahan
* masak atas api yang sederhana sehingga mendidih n likat.
* setelah masak masukkan ke atas lapisan pertama (mangga)
* biarkan sejuk
* tambah potongan mangga yg dipotong dadu (bukan hanya hiasan tapi sedap dimakan bersama puding)
Dah siap masukkan dalam peti ais bagi sejuk.. sedap dimakan ketika sejuk...
Tips : Agak2 kalau nak buat puding buah lain boleh tak...??? Harus lah boleh... janji buah yang manis banget....
++Selamat Mencuba++
No comments:
Post a Comment
Cer Komen sikit...