* kisar semua bahan perencah di atas dan ketepikan seketika
Bahan Utama :
20 ekor Udang galah (ikut suka)
Rebung Madu (banyak mana yg disuka) - rebus bersama sedikit garam dan ditoskan
2 helai Daun Kunyit
2 batang serai
250ml Santan (nak buat sendiri santan lagi best)
Ini rupa bentuk pokok rebung madu.. ada orang letak sebagai pokok hiasan kat uma, mcm uma akk la.. tu yg senang nak dapat stok rebung madu.... (setakat ni ambil kat uma mak mertua jer.. hehehehe sebab kami sayang lagi nak ambil rebung kat uma kami... biar banyak dulu kata suami..)
Ni gambar rebung madu yang sudah di buang kulitnya:
Sumber :encik Google..
Cara Memasak :
* Masukkan udang galah dalam periuk,
* Tuangkan bahan perencah
* Gaul seketika,
* Tambahkan sedikit air untuk memudahkan digaul.
* Masukkan santan cair ( kalau buat sendiri santan ni, lepas ditapis kita biarkan seketika, asingkan santan yang terapung dan juga yang dibawah- bahagian atas adalah santan pekat )
* Masukkan rebung madu yang sudah direbus dan sejukkan
Biarkan sehingga mendidih
* Masukkan santan pekat
* Masukkan serai dan daun kunyit yang sudah dipotong
sedia untuk dihidangkan :
Udang + rebung madu juga sesuai dimasak kari mcm gambar dibawah;
Udang galah masak lemak cili api without rebung madu...
rajinnya akak kita ni memasak... teruskan share resipi2 best k.,senang bila taktau nak masak apa boleh jengah kat blog ni untuk dapat idea nak masak.:)
rajinnya akak kita ni memasak...
ReplyDeleteteruskan share resipi2 best k.,senang bila taktau nak masak apa boleh jengah kat blog ni untuk dapat idea nak masak.:)
Thanks dear...
ReplyDelete