Gambar atas : Pokok Daun Sirih
Gambar bawah : Pokok Daun Kadok
Daun dia nampak serupe kan.. Daun kadok ni bila makan rasa macam ada mint.. dan sedap la jika dibandingkan makan daun sirih.. Itu bagi akak la yang tak reti makan daun sirih ni.. Kang marah plak orang yang suke makan daun sireh.. hehehehe...
Ok.. Bahan2 untuk membuat kerabu ni simple jer... tgk gambar di bawah untuk bahan utama..
BAHAN-BAHAN
Sebiji mangga dan disagat kasar
Daun Kadok ( sebanyak yang dikehendaki) dihiris nipis.. jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.. sedang-sedang...
2 ulas bawang merah dihiris
Bahan-bahan berikut dikisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan kelapa parut
2 sudu udang kering - Kalau tak ada udang kering, ganti dengan udang basah, tapi pastikan rebus dulu sehingga masak dengan sedikit air.. (air dia jgn buang, boleh campur dalam kerabu nanti.. sebab tu air yg sedikit)
1 inci halia
sedikit air
2 biji cili api ( kalau nak pedas.. kalau tak nak tak payah letak)
garam dan gula secukup rasa
Campurkan semua bahan dan gaul sebati...
Mangga dan daun kadok yang sudah dihiri halus
Bahan yang dikisar dicampurkan dengan bahan yang dihiris halus
Gaul sehingga sebati...
Tarrraaaaaaaaaaaaaaaa... Ini lah hasilnya....
Sedap hingga menjilat jari...
Time ni makan ulam dan kerabu yang diimport khas resepinya dari ibu mertuaku...
Beginilah suasana keluarga mertua bila balik kampung.. Seronok makan ramai2.. Ibu mertua time ni buat chickenChop... Meraikan harijadi anak teruna dia sorang tu.. my Hubby lah.. hehehehhehe.. Thanks Mak... Love u...
++Selamat Mencuba++
No comments:
Post a Comment
Cer Komen sikit...