Bahan-bahan
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang
tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg
merah/besar
Sdkt lada
hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula
merah/gula
Bahan ulam
timun,kcg
panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
Cili:
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
Cara buat laksam:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung
periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit
adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak,
keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan
cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan
kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Untuk kuah:
kisar isi ikan,
halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam
periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
Untuk cili:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment
Cer Komen sikit...