Klik Jer

Wednesday, August 27, 2014

+++ Cinnamon Donut +++


Berdasarkan gambar di atas.. bina 3 ayat...
Macam sedap jer....
Macam donat biasa jer....
Macam minta penampo jer.. hehehehhe.. "..Mentang2 la cikgu, ko suruh buat ayat bagai.. hamboi..."
But, sory la.. I bukan cikgu BM.. I cikgu Mate and PJ hokey.. ayat tunggang langgang
Ok, I nak cerita kat u ols ni... Mcmn I ble termimpi buat donat cinnamon (kayu manis) ni... 
time tgh belek2 hset sambil2 melayan mukabuku, terpandang satu video berkaitan donut ni.. pastu rindu kat kueh yang kakak aku selalu buat dulu.. kueh ni glemer kat sabah.. Klau kat sabah dia panggil Cempiang... pernah tgk dak? hokey akak blanja korang gambar cempiang ek..
Ini lah kueh cempiang... yang hitam2 tu kicap dan juga cinnamon lah... aroma cinnamon ni mmg best.. 
Akak ambil jer idea kueh ni akk buat donut yang ada cinnamon... sebenarnya ada jual serbuk cinnamon ni... oleh kerana akak tak ada stok akak buat sendiri serbuk cinamon. blender jer kayu manis tu sampai hancur guna pengisar kering...
ok, back to resepi...
nak buat donat tu mcm buat donat biasa jer... so korang salin la resepi donat ni ek...
Bahan-Bahan ;
  • 15g gula
  • 7g yis/mauripan (akak guna dua sudu makan)
  • 50ml air
  • 70ml susu segar.. Akak guna jenama dutch lady yg full cream
  • 5g garam - lebih kurang 3/4 sudu teh
  • 1 biji telur
  • 250g tepung - akak guna 3 cawan tepung, malas nak ambil penimbang.. hahahahaha
  • 15g butter - akak guna 2 sudu besar minyak masak... bukan tak ada butter tapi akk pernah buat guna butter, donut tu mcm serap minyak.. pkai minyak lagi best...
  • gula halus
  • serbuk kayu manis (cinnamon)
Cara-Cara;
  1. Campurkan semua bahan yang akak highlite kuning tu smpai sebati.
  2. Masukkan telur dan kacau sehingga semua bahan dah sebati
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga semua sebati sehingga menjadi doh.
  4. Kalau guna butter baru masukkan butter ke dalam adunan doh dan gaul semula sehingga sebati. Tapi kalau guna minyak boleh campur minyak tadi dengan bahan yang dihighlite kuning tadi.
  5. Biarkan seketika dalam 5 minit dengan menutup doh tadi dengan kain/tuala yang basah. Bila doh dah berubah saiz boleh lah ratakan doh dengan menggunakan penggolek atau botol kicap... hehehehe
  6. Ambil cawan dan telangkupkan dekat doh tadi, kemudian ambil pula penutup botol untuk ditekup bahagian dalam bulatan yang terhasil tadi.. pastu letakkan di atas kertas minyak. Buat smpai habis semua doh tadi.
  7. Goreng sehingga kekuningan.
  8. Tos kan seketika sehingga minyak kering dan boleh la ditaburkan dengan gula halus yang telah dicampur dengan serbuk kayu manis tadi....
  9. sedia di makan... hehehehehe

Sory la.. tak sempat tangkap gambar setiap step.. sebab kalut time tu nak p kelas tambahan budak tahun 6...

Bila panas2 sedap dimakan bersama dengan kopi.. hehehehe

Akak buat ni satu adunan jer, jadi lah dalam 15 biji kot... Pastu dok merasa ja keja nya.. habis 5 biji kot.. sedap sangat bila panas2... pastu teringat pesan suami, kalau nak bagi kawan, rasa dulu baru bagi.. hehehehe tapi bukan takat rasa dah.. dah telan smpai tak hengat... hahahaha... 

Sebab dah niat nak bagi myBFF Ainul Husna, bagi gak la 5 biji beda dia nak rasa.. hhehehehe malu jer kan bagi kawan 5 biji.. kikikikikiki 

So kwan2 boleh la cube... 

No comments:

Post a Comment

Cer Komen sikit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penaja Utama

Terima Kasih Kerana Mengunjungi Dapur Ola