Klik Jer

Wednesday, December 25, 2013

++LasaGna++

Kabare..??? Waras..?? Alhamdulillah...
Satu hari tu kan, akk tgh jenjalan kat blog2... Bila terpandang jer masakan dia trus teringin nak makan... hehehehe
maka tertimbul la gak nak kongsi resepi tu kat dalam Dapur Ola ni mengikut style akak la...
So terima kasih bebanyak kepada tuan empunya belog, kak Ana..
Beginilah rupe bentuk muka bumi LasagNa akk ye..

Ce kite tgk apa bahan2nya..;



Paling penting kena ada kepingan Lasagna tu la..  
Korang tgk la kat gambar tu.. apa? nak akk bgtau gak.. ? okey....

250 ml  susu full krim...

sepatutnya kena ada sos Prego, tapi stok akk habis, 
dah malam malas dah nak kuar, so akk buat ala2 sos akk buat pizza tu.. 
ingat dak..? boleh baca entry Pizza akk ek.. klik sini 
Yang tin Ayam Brand tu apa ek??? Hehehe.. tu akak saja je mendeco2 masakan akk ni.. 



Jangan lupe cendawan butang mcam ni



Bawang Besar dan 5 ulas bawang putih
Potong dadu.. tak pon korang beli 

Twisting Vegetable Chopper

 macam akk punyer...
tak pernah tgk? buka yang ini...


2 keping keju cheesedale


2 sudu Butter

Serbuk lada hitam

Serbuk Oregano



Yang ni lagi satu.. heheheheh patutnya daging kisar, tapi.. macam besala...
experimen mengalahkan masterchef.. ni jer yang akk ada.. kau hade..???
Daging ayam kisar pon jadi la... Korang bubuh la banyak mana yg korang suke.. 
tapi klu ikut kak Ana 400gm.


Mozzarella cheese.. cari kat ruangan sejuk beku kat tesco or mydin.



2 sudu tepung gandum

OKEY....!!!!!

Cara2 nak buat plak;

Cara nak buat inti daging;


Sory la.. akk sempat snap gambar ni jer.. yang lain terlajak sudah.. hehehehe

  • Masukkan 4 sudu minyak masak
  • Tumis bawang yang dicingcang, dah naik bau masukkan daging cincang
  • kemudian tuang sos prego, serbuk origano, black paper, sos cili dan cendawan
  • Gaul hingga sebati dan masak. siap..!! Bersedia untuk next step.
Cara nak buat sos putih;


Cairkan Butter


Masukkan 2 sudu besar tepung gandum, gaul sehingga sebati... Jangan lupa..!!
Guna api kecil sahaja... untuk proses membuat sos putih ini....!!!


Masukkan  250 ml susu Full krim


Masukkan 2 keping cheesedale.. kacau sehingga keju sebati...
Masukkan garam secukunya.. jangan banyak sangat, sbb kat inti daging tadi pon dah bubuh garam..
nanti kemasinan plak.... 


siap...!!

Cara2 melapis LasaGna;


Celur kepingan lasaGna dengan air panas. dan susun di loyang
Then, letakkan inti daging tadi.


Macam ni...


Tuangkan sos putih, tutup sampai inti daging tu tak nampak..
Then tabur dengan Mozarella cheese.. lagi banyak lagi sedap tau...


Lepas tu, ulang langkah tadi sebanyak lapisan yang korang suke....
yang pasti, last sekali letakkan mozarella cheese ye...

Then masukkan dalam oven, 
pastikan korang dah panaskan oven dulu.. dalam 4-5 minit
Bakar guna api atas bawah dengan suhu 180'C selama 30-40 mint..
bergantung kepada saiz Oven korang.
Bila dah perang macam gambar kat bawah ni, kira dah ble kuarkan. 
takut terlebih masak nanti ha.. masak la ko... hehehehehe
hangit la nanti...



Ni kalau dalam pasaran ni mau RM30.00 sebekas ni..


Makan panas2 sedap habaq hang...


Fuyooo.. Nampak tak cheese dia mencair tu... perghhhhh...
ha..! telan balik liur tu.. kikikiki

Okey, selamat mencuba....







No comments:

Post a Comment

Cer Komen sikit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Penaja Utama

Terima Kasih Kerana Mengunjungi Dapur Ola