Kompom Sedap habaq hang....
Bahan2 yang diperlukan
1 Paket Kuey Teow
Sotong
Udang
4 helai daun limau purut
2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati
1 Paket Kuey Teow
Sotong
Udang
4 helai daun limau purut
2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati
4 ulas bawang putih. cincang halus.
1 batang carrot
sedikit baby corn
5 biji cili padi (pecah2kan guna blakang pisau..heheheh... klu suke pedas, buh banyak2)
sedikit bunga kobis
sedikit sawi
sedikit baby corn
5 biji cili padi (pecah2kan guna blakang pisau..heheheh... klu suke pedas, buh banyak2)
sedikit bunga kobis
sedikit sawi
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan ( kalau tak letak pun tak pe)
sedikit kicap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan ( kalau tak letak pun tak pe)
sedikit kicap
Bahan hiasan:
Cili hidup merah dan hijau, Limau kasturi , Daun sup, Daun Bawang
Cili hidup merah dan hijau, Limau kasturi , Daun sup, Daun Bawang
*AIR REBUSAN AYAM & DAGING ( klu xmo pon takpe)
cara2 membuat air rebusan ini anda memerlukan...
*200 gm daging (hiris nipis)
*300 gm dada ayam (potong kiub)
*1 kiub ayam
500 ml air (kalau nak kuah banyak,tambahkan lagi)
rebus semua *bahan2 di atas sehingga empuk. asingkan kuah dengan isi ayam and daging. isi ayam dan daging angkat dan toskan.
*300 gm dada ayam (potong kiub)
*1 kiub ayam
500 ml air (kalau nak kuah banyak,tambahkan lagi)
rebus semua *bahan2 di atas sehingga empuk. asingkan kuah dengan isi ayam and daging. isi ayam dan daging angkat dan toskan.
Cara membuat;
1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati.
Perapkan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali/frying pan dan goreng tanpa
minyak. Gunakan kuali/frying pan yang non- stick
3. Angkat dan biarkan seketika.
Step 1- 3 boleh ganti dgn mencelur trus jer kuey
Teow tu then campur kicap.
4. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik
bau. masukkan daun limau purut.
5. Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.
6. Masukkan sos tiram,taucu dan sos ikan.
7. Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
8. Bila dah mendidih,masukkan bunga kobis + jagung
+ tepung jagung.
(Klu nak buh cendawan butang, dan lain2 sayur pon
boleh)
ikut kreativiti masing2...
9. Perahkan sedikit limau kasturi
10. Akhir sekali masukkan udang,sotong dan sawi.
masukkan garam kalau tak cukup masin lagi....
11. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih.
angkat. Jangan terlalu lama. nanti sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke
atas kuey teow tadi.
++Selamat Mencuba++
No comments:
Post a Comment
Cer Komen sikit...